0a995609e4fe2b74c260edd583c0fd04.jpg

10eurocent, dubbeltje, duppie

5 strategieën om meer te doen met minder

Vind de juiste balans tussen innovatie en onderhoud. Dit zijn manieren om meer ruimte te kunnen scheppen voor innovatie.

Het is enorm frustrerend om te moeten constateren dat onevenredig veel budget aan onderhoud in plaats van innovatie wordt besteed. Dit zijn vijf strategieën om onderhoud voor jouw IT-organisatie minder belangrijk te maken.Lees ook:

5 oorzaken van een buitensporige IT-rekening

1. Virtualisatie

Als je nog steeds met pure fysieke servers werkt, dan zul je merken dat virtualisatie een effectieve manier is om onderhoudskosten te verminderen. Peter Forte, CIO bij halfgeleiderfabrikant Analog Devices, merkte in 2009 dat de cyclische neerwaartse beweging in de prijzen voor halfgeleiders samenviel met de wereldwijde economische recessie. “We vielen binnen no-time 30 procent terug in omzet”, zegt hij. Het gevolg was dat ook IT plots 30 procent moest zien te besparen. Forte kwam er niet onder uit enkele mensen te ontslaan.

Toentertijd vierde Analog Devices zijn 45e verjaardag en het bewijs daarvoor werd geleverd in de vorm van een verouderde, legacy infrastructuur. “Het eerste wat we deden was het percentage voor toekomstige investeringen berekenen dat nodig zou zijn om ‘het licht aan te houden'”, zegt Forte. “Het bleek bijna tachtig procent te zijn.”

Voor een technologisch bedrijf dat qua succes afhankelijk is van de snelheid waarmee producten op de markt gebracht kunnen worden, was dit niet acceptabel. IT lanceerde daarom een driejarenplan dat de balans zou moeten keren. Op dit moment spendeert Analog Devices’ IT-afdeling volgens Forte 62 procent van het budget aan onderhoudskosten en 38 procent aan initiatieven die de business moeten laten groeien. Het is nog niet de ideale 50-50 procent, maar wel een aanzienlijke verbetering.

De kanteling in de balans is te danken aan verschillende maatregelen, maar volgens Forte was virtualisatie zeker weten de belangrijkste. “We zijn overgestapt van een omgeving waar we 100 procent op fysieke servers draaiden, naar een omgeving die voor 90 procent gevirtualiseerd is. Deze stap laat Analog Devices op termijn miljoenen euro’s besparen, die het bedrijf goed kan gebruiken voor de broodnodige innovatie.

Daarnaast is Analog Devices overgestapt op een service catalogus, wat inhoudt dat taken als het resetten van wachtwoorden van medewerkers geautomatiseerd worden. “Deze technologieën hebben ons van de afgrond gered”, meent de CIO.

2. Cloud computing

Voor de meeste bedrijven kent de migratie van applicaties en services naar een publieke, private of hybride cloud een gigantisch effect op IT-kosten. CIO Eric Johnson van data-integrator Informatica schat dat zijn bedrijf inmiddels 60 procent aan innovatie kan besteden en slechts 40 procent aan onderhoud hoeft te besteden, voornamelijk dankzij de inzet van cloud. “We hebben meer dan 30 enterprise SaaS-applicaties draaien”, zegt hij. “Ons mantra is ‘eerst cloud’. Kunnen we het oplossen met een hosted cloudproduct? Als dat niet kan, dan moeten we het lokaal doen en dat is ook niet erg. Maar het zelf bouwen is altijd pas de laatste oplossing.”

Related Posts

Waarom een goedkope cloud fiks duur kan uitpakken

Identity Management in de cloud

Microsoft bouwt derde datacenter in Middenmeer

50 slimste bedrijven van de wereld

Office voor Windows 10 krijgt twee gezichten

MKB: eigen servers of liever naar de cloud?

Comments

Reply comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *